Awkokado - wersja na zimno

Ocena przepisu

Składniki

  • oliwa 2 łyżki
  • mała cebula 1 sztuka
  • chili 1 szczypta
  • czosnek 3 ząbki
  • awokado 4 sztuki
  • bulion z kurczaka 2 szklanki
  • cytryna 1 sztuka
  • krewetki tygrysie 16 sztuk
  • ogórek zielony 1 sztuka
  • szczypiorek kilka sztuk
  • woda przegotowana 2 szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Bulion oraz wodę schłodzić. Cebulę obrać z łusek, posiekać. Dodać chili, oliwę. Przełożyć na patelnię i na małym ogniu powoli skarmelizować. Czosnek obrać, posiekać, dodać do cebuli i krótko podsmażyć razem. Posolić i odstawić na bok. Awokado obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć pestkę, pokroić na większe części. Awokado przełożyć do blendera, dodać schłodzony bulion. Cytrynę sparzyć i otrzeć z niej skórkę. Wycisnąć 5 łyżek soku. 4 łyżki soku z cytryny dodać do awokado. Dodać cebulę z czosnkiem i wszystko razem zmiksować. Dodać wodę i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i schładzać w lodówce przez ok. 3 godziny. Nalewać do miseczek. Krewetki ugotować. Ogórka pokroić w krążki. Szczypiorek posiekać i połączyć wszystko z krewetkami, skopionymi sokiem z cytryny. Nakładać do miseczek z zupą.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 25 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 456
Data dodania: 2011-05-30

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Awkokado - wersja na zimno

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.