Babka cytrynowa

Ocena przepisu

Składniki

Ciasto

Lukier

Sposób przyrządzenia

Żółtka utrzeć z miękką margaryną oraz cukrem do uzyskania białej, gładkiej i puszystej masy. Sparzyć cytrynę, z całej zetrzeć skórkę, a następnie przekroić na pół i wycisnąć sok. Skórkę i sok dodać do masy.
Ubić na sztywno pianę z białek, dodawać ją po łyżce do masy żółtkowej cały czas delikatnie mieszając.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do przygotowanej wcześniej masy. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Formę do babki wysmarować margaryną. Przelać ciasto. Piec ok. 40 min. w temperaturze 180° C.
Po upieczeniu wyłożyć na talerz i polać lukrem bądź posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 130 min
Ile porcji: 8
Wyświetlenia: 568
Data dodania: 2012-01-22

Zdjęcia

Babka cytrynowa
kachna2086#

Dodane przez:

kachna2086

2012-01-25
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Babka cytrynowa

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.