Babka drożdżowa

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Margarynę rozpuszczamy w rondelku, wlewamy mleko, odstawiamy do wystudzenia. Następnie dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy drożdże, mieszamy. Następnie jedno żółtko oddzielamy od białka, wkładamy do szklanki, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy. Pozostałe białko i resztę jajek ucieramy z cukrem, cukrem waniliowy, aromatem do ciasta, szklanką mąki. Dodajemy margarynę z mlekiem, delikatnie mieszamy, dosypujemy szklankę mąki i delikatnie mieszamy. Łączymy z rozpuszczonymi drożdżami. Resztą mąki posypujemy wierzch ciasta, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto wykładamy do foremek keksówek, odstawiamy znowu w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch babki smarujemy rozmieszanym wcześniej żółtkiem z cukrem. Pieczemy około 25 minut w temp. 180*c.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 876
Data dodania: 2010-03-30

Zdjęcia

Babka drożdżowa
ewasylwia#

Dodane przez:

ewasylwia

2010-04-07
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Babka drożdżowa

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.