Babka na ciepło
Składniki
Sposób przyrządzenia
Dokładnie utrzyj jajka z cukrem, dodaj mąkę, 1 żółtko i zmielone orzechy . Dokładnie wszystko wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temp 200stc. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda i pokrój w niewielkie cząstki. Formę z kominkiem wysmaruj masłem, posyp bułką tartą. Wyłóż ciasto do formy, a następnie powkładaj do niego kawałki przygotowanych jabłek. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 min. Babka jest gotowa, kiedy wierzch jest lekko wypukły, a włożony do ciasta patyczek zupełnie suchy. Upieczoną babkę wyjmij z blachy jeszcze gorącą i pokrój na równe kawałki. Posyp pudrem i zmielonymi orzechami.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty