Babka z rodzynkami

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

3/4 szklanki maki zalać 1/2 szklanki gorącego mleka, wymieszać, ostudzić. Resztę mleka podgrzać, rozmieszać z drożdżami, zaparzoną mąką i 1 łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodać rozczyn, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym i roztopioną, przestudzoną margarynę. Zarobić ciasto drożdżowe, odstawić do wyrośnięcia. Dodać umyte i skropione rumem rodzynki, wrobić je w ciasto. Ciasto przełożyć do stożkowej formy z kominkiem. Kiedy wyrośnie wstawić do piekarnika o temp 190stc, piec 50-60 minut, wyjąć, ostudzić. Nasączyć ponczem przygotowanym z 1 kieliszka rumu i soku. Babkę polukrować, udekorować.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 8
Wyświetlenia: 621
Data dodania: 2010-03-30

Zdjęcia

Babka z rodzynkami
ewasylwia#

Dodane przez:

ewasylwia

2010-04-13
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Babka z rodzynkami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.