Barszcz z uszkami inaczej ;)
Składniki
uszka
Sposób przyrządzenia
Włoszczyznę obrać, umyć, zalać pięcioma szklankami wody, dodać przyprawy i sól. Gotować pół godziny. Buraki obrać, zetrzeć, zalać dwoma szklankami wody, gotować dwadzieścia minut. Odstawić na trzy godziny, przecedzić. Dodać do wywaru grzybowego i warzywnego, koncentratu. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Przed podaniem mocna podgrzać.
Uszka: grzyby zalać dwoma szklankami wody, odstawić na dwie godziny, ugotować, osączyć, posiekać. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle, dodać grzyby, smażyć kilka minut razem. Gdy przestygnie taka masa, dodać do tego bułkę tartą, jajko, doprawić solą oraz pieprzem. Z mąki, jajka, soli i letniej wody zrobić ciasto. Rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepiać boki na trójkąty. Uszka wrzucić do osolonego wrzątku, gotować trzy minuty do wypłynięcia.
Uszka ułożyć na talerze i zalać barszczem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty