Brioszka śniadaniowa

Ocena przepisu

Składniki

  • jaja 2 szt.
  • cukier 3 łyżki
  • mąka pszenna 2 szkl.
  • drożdże suche 5 gr
  • letnie mleko 90 ml
  • rozpuszczona margaryna 160 gr

Sposób przyrządzenia

Do głębokiego talerza wbić jaja, wsypać cukier, roztrzepać widelcem. Do miski wsypać mąkę, drożdże, wymieszać, wlać mleko i roztrzepane jaja, wyrobić gładkie ciasto. Podczas wyrabiania stopniowo wlewać rozpuszczoną margaryną. Ciasto wyrabiać przez 10 - 15 min. Następnie przełożyć do miski oprószonej mąką, ostawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie z ciasta uformować dowolną ilość malutkich bułeczek - u mnie 16 szt. Formę do pieczenia wysmarować margaryną - u mnie okrągła forma. Na dnie formy ułożyć bułeczki jedna przy drugiej z małymi odstępami, a resztę ułożyć na wierzch (tworząc w ten sposób dwa piętra). Formę przykryć ściereczką i tak zostawić na 30 min do napuszenia.
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Brioszkę przed włożeniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką wody lub samą wodą. Piec ok. 30 min.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 190 min
Ile porcji: 6
Wyświetlenia: 446
Data dodania: 2012-03-15

Zdjęcia

Brioszka śniadaniowa
kachna2086#

Dodane przez:

kachna2086

2012-03-19
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Brioszka śniadaniowa

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.