Bułeczki pszenne
Składniki
Sposób przyrządzenia
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, ciepłe mleko oraz kilka łyżek mąki. Tak przyrządzony rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Rozczyn przykrywamy ściereczką. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży, wbijamy jajo, wlewamy rozpuszczone ciepłe masło, wodę i przez ok. 5 minut zagniatamy ciasto rękoma. Ciasto powinno mieć miękką konsystencję. Gdyby okazało się zbyt kleiste, dodajemy odrobinę mąki krupczatki. Następnie ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie szybko zagniatamy ciasto, odrywamy z niego nieduże kawałki i formujemy okrągłe bułeczki. Gotowe bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie, żeby się nie posklejały podczas pieczenia. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wierzch bułeczek smarujemy rozkłóconym jajkiem. . Pieczemy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty