Bułeczki z budyniem
Składniki
Sposób przyrządzenia
W mące zrobić wgłębienie i skruszyć drożdże. Wlać mleko, rozpuścić drożdże i zmieszać z mąką.Rozczyn oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia. Jajka, masło i cukier wymieszać i dodać do rozczynu. Wyrobić. Uformować kulę i odstawić na 10 minut.
Ponownie wyrobić i znowu odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta uformować wałek a z niego ręką urywać kawałki aby bułeczki były mniej więcej podobnej wielkości.Rękoma wyrobić kulki skręcając tak żeby powstała dziurka i ułożyć po kilka sztuk na blasze.
Można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut. Po wystudzeniu w dziurki szprycką do tortów nałożyć ugotowanym i wystudzonym budyniem i oprószyć cukrem pudrem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty