Bułki lub chlebki do kebabów

Ocena przepisu

Składniki

dodatkowo

  • sezam do posypania 2 łyżki
  • białko do posmarowania 1 szt

Sposób przyrządzenia

Do mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i odstawić na ok. 10-15 minut. Mąkę wymieszać z solą, miękkim masłem, rozmąconym jajkiem i rozczynem. Zagnieść na jednolite, gładkie ciasto, okryć ściereczką i odstawić na ok. Pół godziny. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na cztery równe części (jeśli chcemy zrobić bułki). Uformować bułki i mocno je spłaszczyć. Posmarować lekko ubitym białkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośnięcia. Jeśli mają być to chlebki, to ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować na grubość 0,5 cm na kształt kwadrata. Posmarować białkiem i posypać sezamem. Jak wyrosną piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 417
Data dodania: 2012-01-31

Zdjęcia

Bułki lub chlebki do kebabów
poziomka#

Dodane przez:

poziomka

2012-01-31
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Bułki lub chlebki do kebabów

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.