Chałka z owocami kandyzowanymi

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Na początku przygotowujemy rozczyn czyli w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, studzimy, dodajemy mąkę i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podrosło.

3/4 kilo mąki mieszamy z solą, cukrem pudrem, żółtkami, wlewamy mleko, dodajemy rozpuszczone masło, rodzynki, owoce i rozczyn. Dokładnie wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy je na 8 części, odstawiamy w ciepłe miejsce aby jeszcze podrosły.

Każdą część ciasta formujemy w wałki i splatamy ze sobą w formie chałki, którą ponownie na jakiś czas odstawiamy do wyrośnięcia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem, aby podczas pieczenia nabrała rumianych kolorów.

Pieczemy przez 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 60 min
Ile porcji: 12
Wyświetlenia: 423
Data dodania: 2011-06-28

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Chałka z owocami kandyzowanymi

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.