Chińskie ciasteczka z wróżbą
Składniki
- mąka 25 dag
- żółtka 2 szt
- migdały mielone 15 dag
- zalewa brzoskwiniowa 3 łyżki
- sok cytrynowy 1 łyżka
- cukier 5 dag
- olej 1 łyżka
- karteczki z wróżbami
do smarowania
Sposób przyrządzenia
Z mąki, dwóch żółtek, migdałów, zalewy z brzoskwiń, soku z cytryny, cukru i oleju zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć, ułożyć na oprószoną stolnicę, cienko rozwałkować. Żółtko roztrzepać z dwoma łyżkami wody. Wąską szklanką wyciąć z ciasta kółka. Na środku każdego krążka ułożyć złożony na pół pasek papieru z wróżbą. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem, krążki ciasta złożyć na pół, docisnąć brzegi, rogi ciasteczek lekko ścisnąć, tak by ciastka przypominały stożek. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do pieca i piec 12 minut, ostudzić i podawać.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty