Ciasto czekoladowe

Ocena przepisu

Składniki

  • jaja 10 sztuk
  • cukier 1,5 szklanki
  • margaryna 1,5 kostki
  • czekolada 6 tabliczek
  • likier pomarańczowy 40 ml
  • kremówka 200 ml

Sposób przyrządzenia

Cztery gorzkie czekolady łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z margaryną. Żółtka jaj ucieramy z połową szklanki cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszamy pianę z żółtkami, wlewamy powoli czekoladę i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kremówkę zagotowujemy w rondelku, dodajemy połamaną czekoladę i likier, mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Krem przelewamy na upieczone ciasto ( powinno ono opaść podczas stygnięcia). Odstawiamy do zastygnięcia.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 60 min
Ile porcji: 12
Wyświetlenia: 485
Data dodania: 2011-06-29

Zdjęcia

Ciasto czekoladowe
albertos#

Dodane przez:

albertos

2011-06-29
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Ciasto czekoladowe

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.