Domowa skórka cytrynowa
Składniki
Sposób przyrządzenia
Cytryny sparzyć, wyszorować, osuszyć, podzielić na ćwiartki, oddzielając skórkę od owocu. Ze skórek usunąć białą część (albedo) i skórki pokroić w paseczki.
Pokrojoną skórkę wrzucić do rondelka, zalać 1 szkl. wody i gotować 15 min, po czym odcedzić.
Do garnuszka wlać pozostałą wodę, dodać cukier i gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie wrzucić paseczki cytryny i gotować na minimalnym ogniu do momentu, aż woda prawie cała wyparuje.
Rozłożyć paski cytryny na papierze do pieczenia do wyschnięcia na całą noc.
Następnego dnia wysuszone skórki można pokroić w kostkę i przełożyć np. do słoiczka.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty