Drożdżowa baba

Ocena przepisu

Opis

Wielkanoc bez drożdżowej baby jest jak Boże Narodzenie bez ryby.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Do połowy letniego mleka wsypać połowę ilości cukru, wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej misy wsypać przesianą mąkę dodać rozczyn, resztę cukru, mleko, żółtka i sól.

Wymieszać aż ciasto będzie odchodziło od rąk, wtedy dodać letnie rozpuszczone masło, ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po czym lekko wymieszać, dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy (3 litrowej z kominkiem)
odstawić ponownie aż ciasto powiększy się do wysokości 3/4 formy piec około 40-45 minut w temperaturze 175 stopni. Sprawdzając czy patyczek włożony do ciasta jest suchy po upieczeniu polać lukrem: 1 szklankę cukru pudru utrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i 1 łyżką gorącej wody.

Babkę można nasączyć również sokiem z cytryny: sok z 2 wyciśniętych cytryn wymieszać z niewielką ilością słodzonej wody lub alkoholu, babkę ponakłuwać, nasączyć. Białka można włożyć do pojemniczka i zamrozić, po odmrożeniu są jak świeże
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 120 min
Ile porcji: 12
Wyświetlenia: 813
Data dodania: 2011-04-06

Zdjęcia

Drożdżowa baba
WeraCh#

Dodane przez:

WeraCh

2011-04-06
Drożdżowa baba
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Drożdżowa baba

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.