Drożdżowe koperty z budyniem
Składniki
Sposób przyrządzenia
Mleko podgrzewamy, drożdże rozdrabniamy w odrobinie ciepłego mleka. Margarynę roztapiamy. Składniki przekładamy do miski. Ciasto wyrabiamy rękami do momentu, aż zacznie dobrze odchodzić od miski. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyjmujemy z miski i rozwałkowujmy. Kroimy na kwadraty o wymiarach 10x10 cm. Na każdy z nich nakładamy po łyżeczce ugotowanego ostudzonego budyniu. Zwijamy w koperty i układamy na blaszce w odstępach co 4 cm.
Przed włożeniem do piekarnika, rozgrzanego do 200 st. C, wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem/wodą. Pieczemy ok. 20 min. do zrumienienia.
Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty