Dżem truskawkowy domowej roboty

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Truskawki umyć, obrać ze szypułek, wrzucić do dużego gara i gotować ok. godzinki na małym ogniu. Gdy lekko odparują, dodać cukier i dalej gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Mieszać drewnianą łyżką co jakiś czas. Dodać sok z cytryny, wymieszać.
Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem, przykryć i zostawić do ostudzenia. Dodatkowo, aby słoiki 'lepiej się trzymały', można je zapasteryzować, gotując w garnku z gorącą wodą do wysokości zakrętki słoiczka (ok. 20 min.)
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 120 min
Ile porcji: 2
Wyświetlenia: 1803
Data dodania: 2011-05-24

Zdjęcia

Dżem truskawkowy domowej roboty
ilka86#

Dodane przez:

ilka86

2011-05-24
Dżem truskawkowy domowej roboty
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Dżem truskawkowy domowej roboty

2011-05-26 11:38:06

Uwielbiam taki domowy dżem

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.