Eklerki z bitą śmietaną

Ocena przepisu

Składniki

Ponadto

  • gorzka czekolada 60 gr
  • olej 1 łyżeczka

Sposób przyrządzenia

Do rondla wlać wodę i dodać margarynę, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i do rondla wsypać mąkę, ciągle mieszając, masę jeszcze chwilę podgrzewać do momentu aż będzie gładka, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.

W między czasie do kubka wbić jaja i roztrzepać widelcem. Gdy masa już ostygnie delikatnie wmieszać roztrzepane jaja. Piekarnik rozgrzać do 200° c.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Szprycę o dowolnej końcówce napełnić masą. Wyciskać porcje ciasta, nadając kształt podłużnych ciastek. Piec do momentu aż będą złote - piekłam 35 min z termoobiegiem.

Po upieczeniu ostudzić. Ostudzone eklerki, przeciąć wzdłuż - na pół. Spód eklerka smarować bitą śmietaną i przykryć wierzchem ciastka. Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuścić w kąpieli wodnej.

Eklerki polać czekoladą. Eklerki można również posypać cukrem pudrem. Smacznego!
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 60 min
Ile porcji: 8
Wyświetlenia: 1253
Data dodania: 2012-01-29

Zdjęcia

Eklerki z bitą śmietaną
kachna2086#

Dodane przez:

kachna2086

2012-01-30
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Eklerki z bitą śmietaną

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.