Eklerki z bitą śmietaną
Składniki
Ponadto
- gorzka czekolada 60 gr
- olej 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia
Do rondla wlać wodę i dodać margarynę, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i do rondla wsypać mąkę, ciągle mieszając, masę jeszcze chwilę podgrzewać do momentu aż będzie gładka, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
W między czasie do kubka wbić jaja i roztrzepać widelcem. Gdy masa już ostygnie delikatnie wmieszać roztrzepane jaja. Piekarnik rozgrzać do 200° c.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Szprycę o dowolnej końcówce napełnić masą. Wyciskać porcje ciasta, nadając kształt podłużnych ciastek. Piec do momentu aż będą złote - piekłam 35 min z termoobiegiem.
Po upieczeniu ostudzić. Ostudzone eklerki, przeciąć wzdłuż - na pół. Spód eklerka smarować bitą śmietaną i przykryć wierzchem ciastka. Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuścić w kąpieli wodnej.
Eklerki polać czekoladą. Eklerki można również posypać cukrem pudrem. Smacznego!