Faworki

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki, ciasto starannie wyrabiamy i wybijamy wałkiem na stolnicy ok. 15 minut, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.
Wałkujemy na cienkie placki partiami, żeby nie wysychało.
Kroimy rozwałkowane ciasto w paski szerokości ok. 3 cm, długości ok. 15 cm. Każdy pasek przekrawamy w środku wzdłuż na przestrzeni ok. 5 cm i przewijamy.
W płaskim szerokim rondlu (wysmarowanym octem) rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy łyżkę spirytusu lub wódki. Gdy wrzucony do tłuszczu plasterek ziemniaka szybko się zrumieni, można smażyć faworki.
Wkładamy faworki partiami i smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor, przewracając widelcem.
Po usmażeniu wyjmujemy chrusty (za pomocą wykałaczki) na papierowy ręcznik i posypujemy cukrem pudrem.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 40
Wyświetlenia: 586
Data dodania: 2011-06-30

Zdjęcia

Faworki
ilka86#

Dodane przez:

ilka86

2011-06-30
Faworki
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Faworki

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.