• apette.pl
  • Filet z sandacza w sosie marchwiowo-waniliowym

Filet z sandacza w sosie marchwiowo-waniliowym

Ocena przepisu

Składniki

  • filety z sandacza 4 szt
  • kluski leniwe usmażone na maśle 12 szt
  • mąka 3 łyżki
  • buraki gotowane 4 szt
  • krem balsamico ciemny 4 łyżki
  • wątróbka gęsia smażona na maśle 4 plastry
  • cytryna 4 części
  • masło 1/2 kostki

marynata

sos

  • masło 2 łyżki
  • szlotki 2 szt
  • marchewki ugotowane 2 szt
  • wino wytrawne białe zagotowne z szafranem 50 ml
  • szafran 1 szczypta
  • wanilia 1 laska
  • śmietana kremówka 200 ml
  • miód 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz biały 1 szczypta
  • chili 1 szczypta
  • pieprz Cayenne 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Filety sandacza zamarynować w marynacie zrobionej z podanych składników i odstawić do lodówki. Buraki pokroić w cząstki, skropić ciemnym kremem balsamico i piec 10 minut w temperaturze 180 st.C. Zrobić sos: na maśle podsmażyć szalotkę, dodać marchewkę, miód i sok z cytryny. Całość zalać winem i śmietaną, dodać wanilię i gotować do zgęstnienia. Sos zmiksować i doprawić. Sandacza oprószyć mąką, podsmażyć na patelni, przełożyć na blachę i piec 10 minut. Pieczonego sandacza z usmażoną wątróbką podawać w sosie z pieczonymi burakami, balsamico oraz kluskami leniwymi.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 1733
Data dodania: 2009-01-11

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (4)

Komentarze

Do przepisu na: Filet z sandacza w sosie marchwiowo-waniliowym

2010-02-23 21:05:59

dobry sos do tej ryby.
!Samika#

!Samika

2009-06-29 15:03:43

A mnie tam ostatnio wszystkosmakuje z kopytkami i posypane natka zmieszana z szczypiorkiem, polecam

2009-01-18 16:14:35

Polecam tez z makaronem, jest bardzo dobre. Mozna posypac przyprawa do ryb. Albo...syropem klonowym

2009-01-15 13:11:34

Przepyszny w takim wydaniu, ale zamiast leniwych moga byc kopytka i tez jest dobre, polecam sprobowac.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.