Gęś pieczona

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Sprawioną gęś dobrze wypłukać w ciepłej wodzie i wysuszyć; obficie natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą i pieprzem. Jabłka obrać, usunąć gniazdka, pokrajać w ósemki, wymieszać ze śliwkami - uprzednio namoczonymi i pozbawionymi pestek; nadziać gęś i zaszyć otwór. Gęś włożyć do brytfanny, podlać wodą (pół szklanki) i piec ok 3 godz. W przykrytym naczyniu; od czasu do czasu polewać sosem spod gęsi. Gdy gęś będzie miękka, zebrać tłuszcz z powierzchni sosu, polać ją zimną wodą (pół szklanki) i piec jeszcze ok. 15 min. W odkrytym naczyniu, aby skórka stała się chrupiąca. Upieczoną gęś pokrajać na 8 części, a do sosu wlać śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką i zagotować. Podawać gęś polaną sosem, z ziemniakami z wody i czerwoną kapustą.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 45 min
Ile porcji: 8
Wyświetlenia: 663
Data dodania: 2011-01-28

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Gęś pieczona

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.