Gęś w kapuście

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na duże kawałki, posypujemy majerankiem. Gęś nacieramy w środku i z zewnątrz solą oraz pieprzem. Wkładamy jabłka, otwór spinamy wykałaczkami. Następnie gęś układamy w brytfance piersią do dołu, wlewamy szklankę bulionu drobiowego i pieczemy około 4 godzin w temp. 200*c. W trakcie pieczenia polewamy bulionem co jakiś czas. Po dwóch godzinach obracamy pierś piersią do góry. W międzyczasie kapustę szatkujemy, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je na rozgrzane masło, dodajemy bulion warzywny, listki laurowe, goździki, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy śliwki oraz ocet winny. Po upieczeniu gęś dzielimy na porcje, jabłka wyrzucamy. Porcje gęsi układamy na półmisku i obkładamy kapustą. Podajemy z ziemniakami.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 776
Data dodania: 2010-03-28

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Gęś w kapuście

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.