Kaczka w sosie wiśniowym

Ocena przepisu

Składniki

  • piersi z kaczki 4 sztuki
  • sól do smaku
  • kminek do smaku
  • suszony tymianek do smaku
  • cebula 1 sztuka
  • czerwone wytrawne wino 200 ml
  • wiśnie 20 dag
  • sok wiśniowy 100 ml
  • pomarańcz 1 sztuka
  • cukier 1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia

Piersi z kaczki umyć, osuszyć, z obu stron posypać solą, kminkiem i tymiankiem. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Wiśnie umyć, osuszyć, pestki usunąć. Na dużej patelni mocno rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Dodać piersi z kaczki, mocno podsmażyć z obu stron. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 25 minut w temp. 220 stopni. Piersi z kaczki wyjąć, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do wywaru wlać sok wiśniowy i wino, wymieszać, zagotować. Sos przecedzić, dodać wiśnie. Przyprawić do smaku cukrem. Pomarańczę sparzyć, pokroić w plasterki, udekorować nią potrawę.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 120 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 1042
Data dodania: 2011-11-11

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Kaczka w sosie wiśniowym

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.