Kapuśniaczki do barszczu

Ocena przepisu

Składniki

  • suche drożdże 4 gr
  • letnie mleko 150 ml
  • margaryna 25 gr
  • szczypta cukru i soli
  • mąka pszenna 230 gr
  • jajo 1 szt.
  • farsz z kiszonej kapusty i grzybów suszonych kilka łyżek
  • farsz pieczarkowo - cebulowy kilka łyżek

Sposób przyrządzenia

Drożdże oprószyć cukrem i zalać kilkoma łyżkami mleka, wymieszać i odstawić na 5 min. Margarynę rozpuścić i wymieszać z pozostałym mlekiem. Do miski przesiać mąkę, oprószyć solą, dodać jajo, drożdże, wyrabiać ciasto podlewając stopniowo mlekiem z margaryną. Następnie uformować kulę, przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, który przekroić wzdłuż 4 razy, uzyskując w ten sposób 4 węższe prostokąty, na całej długości każdego prostokąta rozłożyć farsz (na 2-óch rozłożyłam farsz z kiszonej kapusty i grzybów, a na pozostałych farsz pieczarkowo - cebulowy), po czym "okryć" farsz jedną stroną ciasta, zaklejając, a następnie nakryć drugą stroną ciasta, zaklejając je i formując rulonik. Ruloniki pokroić w 4 cm kapuśniaczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika kapuśniaczki posmarować rozpuszczoną margaryną. Piec w temp. 200 st. C przez 15 do 20 min (piekłam z termoobiegiem ok. 17 min).
Podawać do barszczu.

Smacznego!
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 140 min
Ile porcji: 6
Wyświetlenia: 1046
Data dodania: 2011-12-29

Zdjęcia

Kapuśniaczki do barszczu
kachna2086#

Dodane przez:

kachna2086

2011-12-29
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Kapuśniaczki do barszczu

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.