Klops z sosem

Ocena przepisu

Składniki

Mięso:

Sos:

Dodatkowo

Sposób przyrządzenia

3 jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać. Plasterki bekonu lub boczku pokroić wzdłuż na cienkie paski. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę i czosnek obrać, cebulę i utrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć. Wymieszać mięso, cebulę, czosnek, bułkę i 2 całe jajka. Masę posolić do smaku, przyprawić pieprzem i gałką. Dodać dużą szczyptę przyprawy do cielęciny. Naczynie żaroodporne lub foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, zachowując niewielkie odstępy, ułożyć w poprzek część pasków bekonu lub boczku. Położyć połowę porcji masy mięsnej, jaja ugotowane na twardo, przykryć resztą mięsa, na wierzchu ułożyć pozostałe paski bekonu lub boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200stc, piec 40-50 minut. Upieczony klops ostudzić w otwartym piekarniku, wyjąć z formy jeszcze ciepły. Podawać na ciepło lub na zimno; świetnie smakuje z sosem jogurtowym w stylu kuchni greckiej. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Wymieszać jogurt, ogórek, czosnek, miętę, sok z cytryny, przyprawić do smaku pieprzem, wstawić do lodówki, mocno oziębić
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 8
Wyświetlenia: 707
Data dodania: 2010-05-29

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Klops z sosem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.