Klopsy koperkowe
Składniki
sos
Sposób przyrządzenia
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie smażymy ją na maśle na rumiano. Studzimy. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy cebulę, bułkę tartą, jajko, sól oraz pieprz do smaku. Bardzo dokładnie wyrabiamy. Następnie z przygotowanej mięsnej masy formujemy niewielkie kulki. Po uformowaniu wstawiamy je do lodówki na około 15 minut. Przygotowujemy sos: bulion zagotowujemy. Klopsy wkładamy do wrzącego bulionu i gotujemy 15 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy i trzymamy w cieple. Koperek myjemy, grubo siekamy i wrzucamy do bulionu w którym gotowały się klopsiki. Czekamy, aż wywar ponownie się zagotuje, po czym gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Śmietanę mieszamy z mąką. Ostrożnie wlewamy do gorącego wywaru. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Sos podgrzewamy, a następnie klopsiki podgrzewamy w sosie.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty