Kluski z sosem

Ocena przepisu

Opis

Kluski śląskie z sosem, to sycący dodatek do rolady i czerwonej kapusty. To popisowe danie Ślązaków

Składniki

  • ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez prasę 1 kg.
  • mąka ziemniaczana 25 dag.
  • jajka 1 sztuka
  • sól 1 łyżka
  • olej do wrzątku 4 łyżki
  • trochę śmietany lub mleka

Sposób przyrządzenia

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, a po ugotowaniu i ostudzeniu przepuszczamy je przez praskę, dodajemy jajko (niekoniecznie) i sól. W misce rozklepujemy to wszystko na płasko, palcem rysujemy znak krzyża i dzielimy na 4 równe części i jedną z nich wybieramy na wierzch miski. Mamy 4 części ziemniaków i 1 część mąki. Potem do tej 1 wybranej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną na równo z resztą ziemniaków i całość mieszamy dokładnie. Gdy się ciasto nie chce dobrze kulać to dodajemy odrobinę mleka, czy śmietany. Formujemy małe, okrągłe kluski, lekko spłaszczone z góry i robimy w nich na środku dziurkę, by tam potem znalazł się sos, np. Z pieczenia rolad. W tym czasie gotujemy w dużym garnku wodę z olejem-by kluski po wyjęciu się nie sklejały i gdy będzie wrzała, to wrzucamy kluski i gotujemy, lekko od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, a gdy wypłyną, to gotujemy jeszcze 3 minuty. Gotowe kluski podajemy z sosem, np. Od pieczenia rolad lub z tłuszczem i skwarkami. Są one dodatkiem do rolad i czerwonej kapusty. Gotowe kluski można zamrozić, a potem tylko wrzucać na wrzątek i mieć szybki obiad.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 2
Wyświetlenia: 1576
Data dodania: 2010-02-09

Zdjęcia

Kluski z sosem
kaMisia13#

Dodane przez:

kaMisia13

2010-03-29
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (11)

Komentarze

Do przepisu na: Kluski z sosem

2010-02-19 19:21:41

Masz rację gosia100, tulipan robi straszne błędy.

2010-02-18 00:09:49

Kluski są pyszne, a nie pyszna.

2010-02-17 20:47:06

Naprawdę pyszne, jak już coś.
Ty nie pisz na akord, dla punktów, by dogonić Monikę 4, a ze zrozumieniem.

2010-02-17 17:00:59

Tulipan robisz ortografy!!!!!!!

2010-02-16 23:54:56

Naprawdę pyszna

2010-02-16 22:23:11

Bardzo ładny.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.