Knedle ze śliwkami

Ocena przepisu

Opis

z podanego przepisu wyszło mi 13 dużych knedli - miałam dosyć duże śliwki. Przy użyciu małych śliwek powinno wyjść ok. 20 szt.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Ugotowane ziemniaki rozgnieść tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Ser biały przełożyć do głębokiego talerza, dokładnie rozetrzeć widelcem, po czym wbić jajo, wymieszać.
Do osobnej miski przełożyć ziemniaki, roztarty ser biały z jajkiem, wsypać obie mąki, wyrobić ciasto. Śliwki umyć, osuszyć, można wydrylować.
Odrywać po kawałku ciasta*, z którego formować w dłoni placuszek, wkładać śliwkę, po czym otulać dookoła ciastem. Układać na blacie oprószonym mąką. W między czasie wstawić garnek z wodą do gotowania, wodę osolić. Knedle wrzucać do gotującej się wody. Gotować ok. 5 min, nie dłużej.
Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietanką.
Jeśli śliwki nie są zbyt słodkie można podawać posypane cukrem.

*ja z ciasta zrobiłam rulon, pokroiłam na tyle części ile miałam śliwek

Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 60 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 916
Data dodania: 2012-03-21

Zdjęcia

Knedle ze śliwkami
kachna2086#

Dodane przez:

kachna2086

2012-03-21
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Knedle ze śliwkami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.