Kotlety ziemniaczane

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w średnią kostkę. Do garnka przełożyć ziemniaki, zalać wodą, dodać 1 łyżkę soli i ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki, odcedzić, odparować, rozgnieść tłuczkiem i odstawić do ostudzenia.
W między czasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać trochę oleju na patelni, zrumienić cebulkę, oprószyć solą, zdjąć z ognia.
Do miski przełożyć ziemniaki, cebulę, wbić jajo, dodać mąkę i koperek, wymieszać (mieszałam łyżką). Masę ziemniaczaną oprószyć przyprawą do ziemniaków i doprawić pieprzem do smaku.
Rozgrzać olej na patelni. Z masy formować kotlety*, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać w/g uznania, np. z sosem.

Smacznego!

* proponuje maczać dłonie w wodzie, gdyż masa jest dość klejąca (Odnośnie masy, można dodać więcej mąki wtedy ciasto będzie można wyrobić ręką - kotlety w tym przypadku trzeba smażyć dłużej).
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 60 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 680
Data dodania: 2012-01-31

Zdjęcia

Kotlety ziemniaczane
kachna2086#

Dodane przez:

kachna2086

2012-01-31
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Kotlety ziemniaczane

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.