Krążki ziemniaczano-sezamowe

Ocena przepisu

Składniki

  • ugotowane ziemniaki 70 dkg
  • jajka 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • bułka tarta 4 łyżki
  • sezam - ziarno 2 łyżki

panierka

do smażenia

  • oliwa lub olej

sos

  • dojrzałe pomidory 4 sztuki
  • cebula 1 mała
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • cukier 1 szczypta
  • oliwa 1 łyżka

do dekoracji

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki przepuścić przez praskę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić-dodać do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodać bułkę tartą, sezam, jajka doprawić do smaku solą i pieprzem. Z wyrobionej masy formować krążki i panierować kolejno w jajku, mące i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy na rumiany kolor.

Na pomidorach delikatnie naciąć skórkę na krzyż i zanurzyć na chwilę we wrzątku. Potem przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Kroimy w kostkę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić. Dodać pokrojone pomidory i dusić przez ok. 5 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą, pierzem i cukrem. Postawić jeszcze na minutkę sos na ogień i gotowe.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 45 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 622
Data dodania: 2011-07-31

Zdjęcia

Krążki ziemniaczano-sezamowe
poziomka#

Dodane przez:

poziomka

2011-07-31
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Krążki ziemniaczano-sezamowe

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.