Krążki ziemniaczano-sezamowe
Składniki
- ugotowane ziemniaki 70 dkg
- jajka 2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- bułka tarta 4 łyżki
- sezam - ziarno 2 łyżki
panierka
do smażenia
sos
- dojrzałe pomidory 4 sztuki
- cebula 1 mała
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- cukier 1 szczypta
- oliwa 1 łyżka
do dekoracji
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki przepuścić przez praskę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić-dodać do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodać bułkę tartą, sezam, jajka doprawić do smaku solą i pieprzem. Z wyrobionej masy formować krążki i panierować kolejno w jajku, mące i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy na rumiany kolor.
Na pomidorach delikatnie naciąć skórkę na krzyż i zanurzyć na chwilę we wrzątku. Potem przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Kroimy w kostkę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić. Dodać pokrojone pomidory i dusić przez ok. 5 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą, pierzem i cukrem. Postawić jeszcze na minutkę sos na ogień i gotowe.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty