Kremowa zupka z grzankami
Składniki
Sposób przyrządzenia
Umytą porcję rosołową wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść i ziele, warzywa prócz pora. Gotujemy rosół . Ugotowany rosół przelewamy do drugiego garnka przez sito. Dodajemy dobrze umytego, pokrojonego na pół plasterki pora.
Gotujemy przez ok. 10 minut pod przykryciem i miksujemy, dodajemy małe kawałeczki serka topionego, mieszamy do rozpuszczenia. Na sam koniec wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką. Chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.
Teraz pora na przygotowanie grzanek:
Kromki chleba okroić ze skórek, sam środek chleba kroimy na małą kostkę i skrapiamy go odrobiną oliwy Wsypać pokrojony chleb na suchą, rozgrzaną patelnię co chwilę potrząsając patelnią, aby grzanki się nie przypaliły tylko zrumieniły. Muszą być przyrumienione i chrupiące.
Zupę dekorujemy na talerzu grzankami i pokrojonym szczypiorkiem.