Kruche pierogi z kurczakiem i warzywami
Składniki
ciasto
- mąka tortowa 1/2 kg
- jajko 1 duże
- gęsta kwaśna śmietana 1 kopiasta łyżka
- żółtka 2 szt
- masło 1 kostka
- sól 1/2 płaskiej łyżeczki
farsz
dodatkowo
- słonecznik łuskany do posypania
- oliwa do smażenia
Sposób przyrządzenia
Z pałek usunąć kości, a mięso pokroić na małe kawałki. Usmażyć na rumiano na oliwie i posypać przyprawą do gyrosa. Chwilę smażyć i przełożyć na talerz.
Cukinię, paprykę i pomidory umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić na małe kawałki. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Warzywa przesmażyć na oliwie.
Ostudzone wymieszać z mięsem, serem i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mąkę, sól, miękkie masło, śmietanę i żółtka zagnieść na jednolite ciasto. Potem zawinąć w folię w włożyć do lodówki na ok. jedną godzinę.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyciąć krążki o śr. 10 cm. Na każdy krążek położyć farsz, złożyć na pół i zlepić dokładnie brzegi. Pierożki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnem słonecznika.
Piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut, muszą się ładnie przyrumienić.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty