• apette.pl
  • Kruche pierogi z kurczakiem i warzywami

Kruche pierogi z kurczakiem i warzywami

Ocena przepisu

Składniki

ciasto

  • mąka tortowa 1/2 kg
  • jajko 1 duże
  • gęsta kwaśna śmietana 1 kopiasta łyżka
  • żółtka 2 szt
  • masło 1 kostka
  • sól 1/2 płaskiej łyżeczki

farsz

dodatkowo

  • słonecznik łuskany do posypania
  • oliwa do smażenia

Sposób przyrządzenia

Z pałek usunąć kości, a mięso pokroić na małe kawałki. Usmażyć na rumiano na oliwie i posypać przyprawą do gyrosa. Chwilę smażyć i przełożyć na talerz.

Cukinię, paprykę i pomidory umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić na małe kawałki. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Warzywa przesmażyć na oliwie.

Ostudzone wymieszać z mięsem, serem i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mąkę, sól, miękkie masło, śmietanę i żółtka zagnieść na jednolite ciasto. Potem zawinąć w folię w włożyć do lodówki na ok. jedną godzinę.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyciąć krążki o śr. 10 cm. Na każdy krążek położyć farsz, złożyć na pół i zlepić dokładnie brzegi. Pierożki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnem słonecznika.

Piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut, muszą się ładnie przyrumienić.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 2 godz
Ile porcji: 6
Wyświetlenia: 856
Data dodania: 2012-01-08

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Kruche pierogi z kurczakiem i warzywami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.