Lutenica

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Dojrzałe czerwone pomidory umyć, pokrajać na ósemki i gotować aż zmiękną, a wtedy przetrzeć przez sito. Otrzymaną masę pomidorową gotować w dalszym ciągu na małym ogniu, aż zgęstnieje na puree. Jędrne czerwone papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w paski i ugotować w słonej wodzie; jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito. Zmieszać pomidorowe puree z przetartymi paprykami i oliwą. Masę posolić do smaku (ok. 120g soli) i gotować aż zacznie pryskać. Jeszcze gorącą lutenicę wkładać do dokładnie wysuszonych (najlepiej w gorącym piekarniku) małych słoików, a z wierzchu zalać oliwę na 2 palce głębokości. Przy podawaniu przyprawić octem i roztartym czosnkiem do smaku oraz tłuczonych orzechami. Jest to pospolicie używany dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 738
Data dodania: 2010-03-04

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Lutenica

2010-03-05 19:09:31

to jedzenie w sam raz dla mnie.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.