Makaron z zapiekanym serem i z brukselką
Opis
Ta bezmięsna zapiekanka jest mojego pomysłu.Doskonała jest na ciepłą kolację. Może i Wam zasmakuje?
Składniki
- brukselka świeża 0,5 kg.
- makaron penne lub inny 40 dag.
- papryka różnokolorowa 4 sztuki
- ser żółty 25 dag.
- cebula biała 2 sztuki
- czosnek 4 ząbki
- słonina topiona do smaku
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia
Brukselkę myjemy i gotujemy na półtwardo i odcedzamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy. Papryki różnokolorowe kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy. Słoninę topimy lub polewamy oliwą. Dajemy te w/w składniki do naczynia żaroodpornego, tj. : brukselkę, makaron, pokrojoną paprykę różnokolorową, cebulę i przeciśnięty czosnek, polewamy to stopionym tłuszczem, a na wierzch posypujemy to startym żółtym serem, solimy i pieprzymy. Pieczemy zapiekankę w piekarniku nastawionym na termoobieg 30 minut i nagrzanym do temperatury 180 stopni c. Po wyjęciu można posypać natką pietruszki lub koprem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty