• apette.pl
  • Makaron z zapiekanym serem i z brukselką

Makaron z zapiekanym serem i z brukselką

Ocena przepisu

Opis

Ta bezmięsna zapiekanka jest mojego pomysłu.Doskonała jest na ciepłą kolację. Może i Wam zasmakuje?

Składniki

  • brukselka świeża 0,5 kg.
  • makaron penne lub inny 40 dag.
  • papryka różnokolorowa 4 sztuki
  • ser żółty 25 dag.
  • cebula biała 2 sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • słonina topiona do smaku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia

Brukselkę myjemy i gotujemy na półtwardo i odcedzamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy. Papryki różnokolorowe kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy. Słoninę topimy lub polewamy oliwą. Dajemy te w/w składniki do naczynia żaroodpornego, tj. : brukselkę, makaron, pokrojoną paprykę różnokolorową, cebulę i przeciśnięty czosnek, polewamy to stopionym tłuszczem, a na wierzch posypujemy to startym żółtym serem, solimy i pieprzymy. Pieczemy zapiekankę w piekarniku nastawionym na termoobieg 30 minut i nagrzanym do temperatury 180 stopni c. Po wyjęciu można posypać natką pietruszki lub koprem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 1781
Data dodania: 2010-02-09

Zdjęcia

Makaron z zapiekanym serem i z brukselką
gusia1000#

Dodane przez:

gusia1000

2010-02-11
Makaron z zapiekanym serem i brukselką.
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (10)

Komentarze

Do przepisu na: Makaron z zapiekanym serem i z brukselką

2010-02-21 01:13:07

Koniec dyskusji.

2010-02-19 19:23:36

No tak.

2010-02-18 20:53:20

Dzięki tulipan za pochwałę.

2010-02-17 21:10:25

Bardzo fajny przepis również polecam.

2010-02-16 22:21:58

i po sprawie.

2010-02-16 11:29:38

Racja.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.