Makowiec zawijany

Ocena przepisu

Składniki

Ciasto

  • suche drożdże 7 gr
  • cukier biały 60 gr
  • letnie mleko 0,5 szkl.
  • żółtka 3 szt.
  • margaryna 100 gr
  • mąka pszenna 2 szkl.
  • szczypta soli
  • ekstrakt z wanilii 1 łyżka
  • białko do posmarowania wnętrza ciasta 1 szt.

Masa makowa

  • mak (zaparzony, odcedzony i dwukrotnie zmielony) 350 gr
  • margaryna 40 gr
  • cukier biały 135 gr
  • miód (użyłam golden syrupu 3 łyżki) 2 łyżki
  • rodzynki 100 gr
  • posiekane orzechy włoskie 25 gr
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 25 gr
  • starta skórka z połowy cytryny
  • ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
  • aromat waniliowy
  • białka 2 szt.

Sposób przyrządzenia

Do miseczki wsypać drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać 3 łyżkami letniego mleka, wymieszać i odstawić na 10 min.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Margarynę rozpuścić w rondelku, po czym wymieszać z letnim mlekiem.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Następnie dodać drożdże, masę z żółtek, ekstrakt waniliowy oraz stopniowo wlewać mleko z margaryną, wyrabiając gładkie i pulchne ciasto.
Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski oprószonej mąką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W między czasie zrobić masę makową. W rondlu rozpuścić margarynę, dodać mak, cukier, miód, rodzynki, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i cytrynową, ekstrakt z wanilii oraz aromat waniliowy. Smażyć na małym ogniu ok. 10 min stale mieszając, po czym odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do wystudzonej masy makowej.
Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, posmarować białkiem. Rozsmarować masę makową na dwa prostokąty, zostawiając ok. 2 cm od jego krawędzi, zwinąć ciasto w rulon, podwijając brzegi pod spód ciasta. Zawinąć makowiec w papier do pieczenia, zostawiając ok. 2 cm luzu - ciasto urośnie - i ułożyć na blasze. Piec w temp. 180 st.C przez 40 min.
Po wystudzeniu polukrować i obsypać skórką pomarańczową.

Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 3 godz
Ile porcji: 7
Wyświetlenia: 1353
Data dodania: 2011-12-29

Zdjęcia

Makowiec zawijany
kachna2086#

Dodane przez:

kachna2086

2011-12-29
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Makowiec zawijany

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.