Marysieńka
Składniki
Placek 1
Placek 2
Krem
Polewa
Sposób przyrządzenia
Placek 1:
białka ubić dodać cukier, żółtka ubić na sztywno dodać kakao i mąkę z proszkiem wymieszać. Piec na blasze z papierem 30 min w 170 st. Zimny placek przekroić na 2 części.
Placek 2:
białka ubić dodać orzechy i pozostałe składniki wymieszać. Piec na blasze wyłożonej papierem 30 min w 170 st.
Krem:
odlać pół szkl mleka, resztę zagotować. Utrzeć żółtka z cukrami dodać mąkę i pół szkl mleka-wlać na gorące mleko i ugotować budyń. Utrzeć margarynę i dodać zimny budyń.
Polewa:
roztopić margarynę dodać mleko cukier i kakao mieszając zagotować i ochłodzić.
Warstwy ciasta:
pierwsza część 1 placka, połowa kremu, 2 placek, druga połowa kremu, druga część 1 placka, polewa
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty