Mazurek orzechowo-migdałowy

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Kakao przesiać, wymieszać z mlekiem. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru. Dodać orzechy oraz parę kropli aromatu waniliowego. Tortownicę wysmarować masłem i posypać mąką ziemniaczaną, przełożyć ciasto, dokładnie wyrównać. Biszkopty pokruszyć.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając resztę cukru. Wlać sok z cytryny i parę kropli aromatu waniliowego. Dołożyć biszkopty i migdały, dokładnie wymieszać.

Masę migdałową nałożyć na ciasto orzechowe. Piec 55 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. Ciasto lubi opadać, dlatego należy zostawić je do ostygnięcia w piekarniku.

Przygotować lukier. Połączyć cukier puder, sok z cytryny, 2 łyżki gorącej wody i mieszać, aż powstanie jednolita masa.

Ostudzony mazurek posmarować podgrzanym dżemem pomarańczowym. Gdy wyschnie, udekorować lukrem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 25 min
Ile porcji: 20
Wyświetlenia: 1696
Data dodania: 2011-04-15

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Mazurek orzechowo-migdałowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.