Mazurek orzechowo-migdałowy
Składniki
Sposób przyrządzenia
Kakao przesiać, wymieszać z mlekiem. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru. Dodać orzechy oraz parę kropli aromatu waniliowego. Tortownicę wysmarować masłem i posypać mąką ziemniaczaną, przełożyć ciasto, dokładnie wyrównać. Biszkopty pokruszyć.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając resztę cukru. Wlać sok z cytryny i parę kropli aromatu waniliowego. Dołożyć biszkopty i migdały, dokładnie wymieszać.
Masę migdałową nałożyć na ciasto orzechowe. Piec 55 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. Ciasto lubi opadać, dlatego należy zostawić je do ostygnięcia w piekarniku.
Przygotować lukier. Połączyć cukier puder, sok z cytryny, 2 łyżki gorącej wody i mieszać, aż powstanie jednolita masa.
Ostudzony mazurek posmarować podgrzanym dżemem pomarańczowym. Gdy wyschnie, udekorować lukrem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty