Mazurek w kształcie jajka
Składniki
- mąka 15 dag
- cukier 15 dag
- masło 15 dag
- mielone migdały 15 dag
- gęsta śmietana 1 łyżka
- gotowa masa czekoladowa do tortów
- mleko 300 ml
- masło do masy 10 dag
Sposób przyrządzenia
Migdały łączymy z mąką oraz cukrem, dodajemy posiekane masło i śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto, schładzamy w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy 6 owalnych płatów o długości ok. 10 cm. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temp. 200*c. Musimy pilnować, aby ciasto się nie przypaliło. Następnie masę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, smarujemy nią wystudzone spody. Dowolnie dekorujemy.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty