Mięso z papryką i pomidorami

Ocena przepisu

Składniki

  • wieprzowina bez kości 50 dag
  • cebula 5-6 szt
  • słodka papryka 4 strąki duże
  • pomidory 3 szt duże
  • czosnek 4 ząbki
  • masło 4 łyżki
  • mielony imbir 1 łyżeczka
  • mielony szafran 1 łyżeczka
  • starta gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • mielona kolendra 1/2 łyżeczki
  • kminek 1/4 łyżeczki
  • listki kolendry posiekane 1 łyżka
  • bulion 1/4 szkl
  • wino białe wytrawne 1 kieliszek
  • sól

Sposób przyrządzenia

Umyte i osuszone mięso pokroić w drobną kostkę, posolić, posypać gałką muszkatołową. Obraną cebulę pokroić w kostkę, pomidory (bez skórki) – w plasterki, oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę –w paski, posypać kminkiem, wymieszać. Czosnek drobno posiekać. Szafran zalać łyżką wrzątku. W rondlu stopić masło, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać imbir, kolendrę, paprykę i pomidory, a patem mięso. Smażyć je na dość silnym ogniu, mieszając, 3-4 minuty, włożyć połowę szafranu, skropić bulionem, dusić pod przykryciem, pod koniec duszenia wymieszać z pozostałym szafranem i winem, podgrzać, posypać zieloną kolendrą.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 1048
Data dodania: 2010-03-24

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Mięso z papryką i pomidorami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.