Mieszki Św. Mikołaja

Ocena przepisu

Składniki

  • rodzynki 1 łyżka
  • rum 2 2 łyżeczki
  • drożdże 21 g
  • cukier 50 g
  • mleko 125 ml
  • sól 1 szczypta
  • masło 50 g
  • mąka 25 dag
  • migdały siekane 1 łyżeczka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżeczka
  • dżem pomarańczowy 2 łyżki
  • aromat waniliowy 5 kropli
  • anyż 1 szczypta
  • kardamon 1 szczypta
  • cynamon 1 szczypta
  • jabłka kwaśne 6 szt.
  • śmietana 250 ml
  • lody waniliowe 5 kulek
  • przyprawa do pierników 1/2 łyżeczki

Sposób przyrządzenia

Rodzynki namoczyć na noc w pięciu łyżkach gorącej wody wymieszanej z łyżeczką rumu. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku i zostawić na 10 minut. Dodać mąkę, masło i sól. Zagnieść ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Rodzynki wymieszać z migdałami, skórką, dżemem, aromatem i przyprawami. Jabłka obrać, wykroić gniazda, napełnić nadzieniem z rodzynek. Ciasto rozwałkować, pokroić na sześć kwadratów. Na każdym ułożyć jabłko, rogi ciasta zawinąć do góry i skleić końce. Piec na blasze 20 minut. Śmietanę wymieszać z lodami, przyprawami i łyżeczką rumu. Podawać z jabłkami w mieszkach, posypać cukrem pudrem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 6
Wyświetlenia: 2073
!Samanta

!Samanta

Data dodania: 2009-01-16

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (3)

Komentarze

Do przepisu na: Mieszki Św. Mikołaja

2010-02-09 00:25:41

Fajna nazwa- mieszki.
!Pela#

!Pela

2009-03-03 09:52:03

Bardzo mi smakuja. Sa takie dekoracyjne, na swieta jak znalazl byly, ale ostatnio robie tez je tak bez okazji i nadal smakuja

2009-01-18 20:24:15

To ciasto jest wysmienite, polecam dla dzieci. Wydajne i dobrze sie prezentuje.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.