Młode ziemniaki
Opis
Młode ziemniaki-szybki i smaczny letni obiad.
Składniki
- ziemniaki młode 1 kg.
- cebula biała 1 sztuka
- śmietana kwaśna 250 ml.
- koper 1 pęczek
- pietruszka zielona 1 pęczek
- szczypiorek 1 sztuka
- masło 2 łyżki
- olej słonecznikowy 2 łyżki
- sól do gotowania ziemniaków 1 łyżka
Sposób przyrządzenia
Gotować młode, umyte i oskrobane ziemniaki w wodzie, aż do miękkości-20 minut
duże przekroić wzdłuż na pół. W tym czasie zeszklić na gorącym oleju słonecznikowym pokrojoną na drobno cebulę. Gdy ziemniaki będą gotowe, to po ich odcedzeniu dodać do nich : zeszkloną cebulę, umytą i pokrojoną na drobno zieleninę, tj. : koper, pietruszkę, szczypiorek, śmietanę kwaśną i masło. Potem potrząsnąć garnkiem pod przykryciem, by dobrze wymieszały się składnik i jeszcze wymieszać i chwilę parować pod przykryciem na małym ogniu dla lepszego smaku.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty