Mój torcik

Ocena przepisu

Opis

Prosty torcik, który wykonuje się w ekspresowym tempie.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Biszkopt :
upiec wysoki biszkopt według swojego przepisu na biszkopt (każdy go inaczej, a ja podam mój) w standardowej tortownicy o średnicy 26 cm. Ubić całe jajka z kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając od spodu do góry, ruchem kołowym. Masa musi być puszysta i kremowa wlać na blachę. Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód tortownicy papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję. Biszkopt piec (najlepiej poprzedniego dnia) w temperaturze 180 stopni c przez 30 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza. Po zaraz obrócić biszkopt do góry dnem na jakimś naczyniu, by nie opadło. Gdy wystygnie wyjąć go delikatnie z tortownicy i przekroić na 3 równe części za pomocą nitki lub ostrego, długiego noża. Kremy :
zrobić 2 kremy z paczki, z firmy "gellwe" wg. Przepisu z opakowania. Sporządzanie tortu :
na biszkopt nanieść krem czekoladowy, wyrównać i wstawić do lodówki dla ochłodzenia. W tym czasie sporządzić drugi krem-waniliowy. Wyjąć z lodówki ciasto i nałożyć na poprzedni krem, drugi krem waniliowy. Wyrównać powierzchnię i posypać po wierzchu prażonymi wiórkami kokosowymi. Uprażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając 10 dag. Wiórków kokosowych na złoty kolor z 1 łyżką cukru kryształu, by posypać wierzch tortu. Tort wstawić do lodówki na parę godzin do ochłodzenia.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 8
Wyświetlenia: 1281
Data dodania: 2010-02-08

Zdjęcia

Mój torcik
gusia1000#

Dodane przez:

gusia1000

2010-02-11
Mój torcik.
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (6)

Komentarze

Do przepisu na: Mój torcik

2010-02-18 20:42:23

Teraz go piecz.

2010-02-17 17:12:58

Właśnie

2010-02-16 22:12:17

To 1 krok za tobą.

2010-02-16 11:41:16

Kupiłam już produkty do torciku.

2010-02-16 00:51:24

Jest prosty i warty polecenia.

2010-02-14 12:10:22

Zrobię go w następna sobotę.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.