Mus malinowy

Ocena przepisu

Składniki

  • świeże maliny 250 g
  • biała żelatyna 4 listki
  • słodka śmietanka 80 g
  • żółtka 2 szt
  • frutiloza 6 łyzek
  • dobrze ubita słodka śmietanka 4 łyżki
  • mieta 6 listków

Sposób przyrządzenia

Maliny przebrać, umyć, kilka ładnych owoców odłożyć na bok, pozostałe rozgnieść i przetrzeć przez sito. Żelatynę namoczyć na około 5 minut w zimnej wodzie. Płynną śmietanę zmieszać razem z około 120 ml wody w metalowym naczyniu. Dodać żółtka i frutilozę, a następnie ubić trzepaczką. Całość ubijać na parze tak długo, aż powstanie lekko gęsta masa. Krem odstawić do schłodzenia i delikatnie wymieszać z malinowym puree. Żelatynę dokładnie wycisnąć i rozpuścić w garnku na małym ogniu, a następnie wymieszać z malinowym musem. Całość połączyć z bitą śmietaną. Przełożyć mus do 2 deserowych miseczek, pozostawić w chłodzie przez około 1, 5godziny i na koniec przybrać pozostałymi malinami oraz listkami mięty.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 6
Wyświetlenia: 665
Data dodania: 2010-03-12

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Mus malinowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.