Piątkowe ziemniaki "trzy smaki"
Składniki
- ziemniaki 1 kg
- masło 3 łyżki
- sól
- sól czosnkowa 1 szczypta
- przyprawa do ziemniaków i frytek 1 szczypta
- wegeta 1 szczypta
- śmietana kwaśna pół opakowania
- pieprz
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w plastry grubości około 1/2cm. Zalej zimną wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj około 10 minut. Po tym czasie odcedź i zostaw aby odparowały. Na 3 patelniach rozgrzej po łyżce masła i podziel ziemniaki na trzy porcje. Do jednej dodaj szczyptę wegety, do drugiej sól czosnkową a do trzeciej przyprawę. Podsmaż ziemniaki na złoty kolor. Ułóż na talerzu obok siebie wszystkie trzy porcje ziemniaków, na środku zrób kleksa ze śmietany, którą oprósz pieprzem.