Piernik bakaliowy
Składniki
- margaryna 1/2 kostki
- mąka 3 szklanki
- cukier 3/4 szklanki
- jaja 2 sztuki
- mleko 1 szklanka
- dżem 1,5 szklanki
- kakao 2,5 łyżeczki
- soda oczyszczona 3 łyżeczki
- sól 1 szczypta
- przyprawa do piernika 1 opakowanie
- bakalie 1/2 szklanki
Sposób przyrządzenia
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę i ucieramy z rozpuszczoną margaryną. W dalszym ciągu ubijając, dodajemy mąkę przesianą z sodą, kakaem, solą oraz przyprawą do piernika. Masę zalewamy mlekiem. Bakalie parzymy wrzątkiem, osączamy, większe części kroimy na kawałki i wraz z ulubionym dżemem dodajemy do ciasta. Wszystko musimy dokładnie wymieszać. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką, po czym wlewamy ciasto. Piernik powinniśmy piec przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po przygotowaniu polewamy lukrem przyrządzonym według własnego uznania.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty