Piersi z kurczaka w cieście francuskim
Składniki
Sposób przyrządzenia
Ciasto francuskie odmrozić - musi dojść do temperatury pokojowej.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż - aby uzyskać 2 kotlety. Mięso oprószyć z obu stron przyprawą do kurczaka, kucharkiem i pieprzem.
Rozgrzać trochę oleju na patelni. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. Pieczarki umyć i pokroić w plastry, dodać do cebuli, wymieszać i całość podsmażyć.
Ciasto podzielić na 2 prostokąty. Blat oprószyć mąką, rozłożyć pierwszy płat ciasta. Z obu stron wzdłuż dłuższego boku, zrobić nacięcia - uzyskując paski o szerokości ok. 2 cm - po środku 4 - 5 cm zostawić nie nacięte! Po środku ułożyć pierś z kurczaka, rozłożyć porcję pieczarek z cebulą, przykryć plastrem szynki i dwoma plastrami sera żółtego. Następnie zapleść paseczki ciasta na przemian, zostawiając minimalne przerwy, aby podczas pieczenia mięso mogło odparować. Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć 2 porcje kurczaka owiniętego w cieście. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 30 min.
Podawać z sałatką.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty