Pizza ze szpinakiem

Ocena przepisu

Składniki

CIASTO

  • drożdże świeże 25 g
  • letnia woda 130 ml
  • mąka orkiszowa lub pszenna 200 g
  • sól 1 płaska łyzeczka

NADZIENIE

Sposób przyrządzenia

Drożdże rozpuścić w wodzie, zmieszać z połową mąki, całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie dodać pozostałą część mąki oraz sól i wyrobić sprężyste ciasto. Natłuścić masłem formę do pizzy (średnica 28cm). Ciasto rozwałkować na odpowiednią grubość, włożyć do formy, ponakłuwać widelcem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe na około 30 minut, aż zwiększy dwukrotnie swą objętość. W tym czasie szpinak przebrać, oczyścić, umyć, dobrze odsączyć. olej rozgrzać w dużym garnku, poddusić na nim szpinak, potem gotować pod przykryciem 3-4 minuty. Piec rozgrzać do temp 200stC. Szpinak dokładnie odsączyć i rozłożyć równomiernie na cieście, następnie rozprowadzić czosnek i oregano, a wszystko posolić. Ser pokroić w paski i położyć na pizzie. Całość piec przez 20 minut na średnim poziomie w piekarniku.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 6
Wyświetlenia: 1479
Data dodania: 2010-03-14

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Pizza ze szpinakiem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.