Placek niedzielny

Ocena przepisu

Opis

Bardzo łatwe i szybie do wykonania ciasto ( 1 godzina) z galaretek i bitej śmietany na niedziele.

Składniki

  • jajka 7 sztuk
  • woda gorąca 7 łyżek
  • cukier kryształ 7 łyżek
  • cukier waniliowy 1 paczka
  • mąka pszenna 7 łyżek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • galaretki wiśniowe 2 sztuki
  • bita śmietana w proszku "Śnieżka" 1 paczka
  • mleko zimne 200 ml.
  • woda 500 ml.
  • galaretki agrestowe 2 paczki
  • bita śmietana w proszku "Śnieżka" 1 paczka
  • mleko zimne 200 ml.
  • sok zielony "Kubuś" 300 ml.
  • woda 200 ml.
  • aromat waniliowy lub migdałowy do smaku

Sposób przyrządzenia

Biszkopt:
upiec biszkopt w blaszce o wymiarach 37 cm. X 43 cm. Według swojego przepisu na (każdy
go inaczej, a ja podam mój). Ubić całe jajka z cukrem kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając
od spodu do góry, ruchem kołowym. Masa musi być puszysta i kremowa wlać na blachę. Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję. Biszkopt piec w temperaturze 180 stopni c przez 35 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Na biszkopt dać masę blado zieloną, a na wierzch różową. Sporządzanie placka :
pianka blado zielona-
2 galaretki agrestowe wsypać do 200 ml gorącej wody ( niepełna szklanka) i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia ( nie gotować), dodać od razu 1 butelkę małego soku „kubuś” i pozostawić do stężenia, ale by całkowicie nie zastygła. 1 śmietanę "śnieżka" w proszku ubić z niepełną szklaną zimnego mleka (około 3/4 szklanki) przez 5 minut, według przepisu na opakowaniu. Pod koniec ubijania wlewać stopniowo tężejąca galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki i zacząć przygotowywać masę różową. Pianka różowa-
2 galaretki wiśniowe wsypać do 500 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia ( nie gotować) i pozostawić do stężenia, ale by całkowicie nie zastygła. 1 śmietanę "śnieżka" w proszku ubić z niepełną szklaną zimnego mleka (około 3/4 szklanki) przez 5 minut, według przepisu na opakowaniu. Pod koniec ubijania wlewać stopniowo tężejąca galaretkę i wymieszać. Tą masę wyłożyć na zastygniętą wcześniej masę zieloną. Placek dać do lodówki na parę godzin do ochłodzenia.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 godz
Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 1623
Data dodania: 2010-02-08

Zdjęcia

Placek niedzielny
gusia1000#

Dodane przez:

gusia1000

2010-02-11
Placek niedzielny.
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (9)

Komentarze

Do przepisu na: Placek niedzielny

2010-02-18 20:43:48

No szkoda, ale cóż.

2010-02-17 17:11:49

Jaka ładna, szkoda że jej nie widzisz!

2010-02-16 22:13:13

O to masz jaskrawą ją.

2010-02-16 11:39:57

Kolory mojej torebki.

2010-02-16 00:36:53

Tulipan, musisz upiec ten placek.

2010-02-16 00:35:50

Tulipan, musisz upiec ten prosty placek.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.