Placki ziemniaczane zapiekane z warzywami i serem żółtym
Składniki
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce (lub w maszynie). Do masy ziemniaczanej wbić jajo, wsypać mąkę, doprawić do smaku kucharkiem i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 4 części. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć 4 placki.
Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z pestek, pokroić w paseczki. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry. Pomidor umyć i pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć obok siebie usmażone 4 placki. Na każdym placku rozłożyć trochę papryki, pieczarek i pomidor, a wierzch posypać serem żółtym. Piec ok. 10 min.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty