Pomarańczowe muffinki z kawałkami czekolady
Składniki
- mąka pszenna 230 gr
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- cukier 6 łyżek
- jaja 2 szt.
- mleko 2/3 szkl.
- ekstrakt z wanilii 1 łyżka
- rozpuszczona margaryna 75 gr
- konfitura pomarańczowa 10 łyżek
- czekolada gorzka posiekana 100 gr
- lukier do dekoracji
Sposób przyrządzenia
Do wysokiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać, odstawić.
Do osobnej miski wbić jaja, roztrzepać widelcem, po czym wlać mleko, ekstrakt z wanilii oraz rozpuszczoną margarynę, wymieszać. Wsypać suche składniki, wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać konfiturę pomarańczową oraz posiekaną czekoladę, wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 175 st.C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem - do 3/4 wysokości papilotki. Piec przez ok. 20 min. Po upieczeniu ostudzić. Polukrować, ewentualnie ozdobić.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty